Önleyici Meme ameliyatı nedir ?

Önleyeci meme ameliyatı nedir?

Bir memenin yada her ikisinin birden meme kanseri riskini engellemek amacıyla alınması işlemine koruyucu meme ameliyatı (profilaktik mastektomi) denir. 

Neden yapılır?

Yapılan bilimsel çeşitli çalışmalarda yüksek ve orta risk meme kanseri hastalarında önleyici mastektomi meme kanseri riskini % 90; - % 96; arasında azaltmaktadır. Düşünüldüğünün aksine, meme ucunu bırakmak kanser riskini yükseltmiyor. 

Kimlere yapılabilir?

Bu ameliyatı düşünmek için ilk önce bilimsel olarak saptanmış risk faktörlerine sahip olmanız lazım. Bu durumda dahi doktorunuzla konuşup ameliyat olmadan da meme kanserine yakalanma riskinizi düşürecek yöntemler bulabilirsiniz. 
Öte yandan aşağıda önleyici meme ameliyatını en çok gerektiren faktörler sıralanmıştır

 

  1. Kuvvetli aile öyküsü: Anne, kız kardeş yada kızınızda, özellikle 50; yaşından önce çıkmış meme kenseri
  2. Genetik testler: BRCA1 ve BRCA2 mutasyonlarında hastaların hayatları boyunca meme kanserine yakalanma şansı % 85; e kadar çıkıyor. Aynı hastalar yaşamlarının herhangi bir anında % 65; oranında yumurtalık kanserine yakalanma riskine sahip. 
  3. Patolojik tanı: Memeden alınan biyopsi sonucu Lobüler karsinoma in situ olarak geldiyse bu ileride kuvvetle ihtimal memede yaygın bir kanserin oluşacağının göstergesidir. 
  4. Radyasyon tedavisi: 30; yaşından önce göğüs bölgesine herhangi bir nedenden dolayı uygulanan radyoterapi yaşam süresi içinde meme kanserine yakalanma riskini yükseltir. 
  5. Mamografik bulgular: Eğer meme çok yoğun bir doku içeriyor yada filmde yaygın küçük kalsifikasyonlar görülüyorsa bu durum meme kanseri tanısını güçleştirir.
  6. Çoklu biyopsi: Şüpheli lezyonlar nedeniyle çok kez biyopsi alıması gerektiyse.


Ne yapılır?

Genelde meme derisi ve meme ucu kalmak şartıyla tüm meme dokusu çıkarılır. Aynı seansta meme protezi yada kendi dokunuz kullanılarak yeni meme yapılır.

Nasıl bir zararı olabilir?

Bu ameliyat herşeyden önce geri dönüşsüzdür.  His kaybı olabilir.  Bu ameliyattan sonra sür vermeniz imkansızdır.  Tabiiki % 100; garantili bir ameliyat değildir.